Cu a luat fiinta albina?
Se spune ca…..
Atunci cand a facut Dumnezeu lumea si vietuitoarele, a dat fiecarei vietuitoare cate o arma pentru aparare. Unora le-a dat colti ascutiti, altora gheare cu care sa sfasie. Albinei, in schimb, i-a dat un ac micut si i-a zis:
– Iti dau acest ac sa birui toti dusmanii cu el. Cand vei intepa cu el, sa usture si sa se umfle carnea in jurul intepaturii!
Dar albina era dezamagita de arma sa:
– Doamne, dar arma mea e atat de mica! Fa macar sa fie mai puternic acul incat cel pe care-l voi intepa sa moara!
Dar Dumnezeu s-a suparat si i-a raspuns:
-Vai, albina, dar esti tare rea la suflet! Fie ca mierea ta sa fie cea mai dulce dar, pentru ca ai gandit atat de urat, cand ai sa intepi pe cineva cu acul tu ai sa mori si nu cel intepat!
Si asa a ramas cum a decis Dumnezeu.
In basmele romanesti, dar si in cele din literatura universala, albina este insecta ce-i este recunoscatoare mereu omului. Il rasplateste dandu-i o aripioara pe care acesta, daca ii va da foc sau o va privi, va fi ajutat negresit de albine.
Se mai spune ca albina este celibatara, pentru ca refuza cererea in casatorie a admiratorului ei, bondarul, in fiecare primavara, din cauza muncii ce o solicita la maxim si pentru faptul ca se simte slabita dupa o iarna grea. Toamna insa, cand albina i-ar accepta cererea, bondarul e cel care nu mai doreste, deoarece ii e foame si trebuie sa-si adune provizii pentru iarna.
Hmm…oare cat am imprumutat din comportamentul albinelor noi, oamenii?
Baieti sau fete, suntem parca din ce in ce mai greu de inteles….Macar de am fi precum albinele de zelosi…
Basmele intotdeauna au placut si au fost sursa de inspiratie sau de motivatie pentru generatii intregi. De la albine si familia lor putem invata foarte multe lucruri. Important este sa tinem cont de importanta comuniunii intre vietuitoare si sa folosim toate resursele intr-un mod reciproc avantajos.
Morala:
Albinele ne inspira sa ne infruptam din mierea vietii, dar si sa ne straduim sa o obtinem, ne indeamna sa conferim existentei noastre inteles si fertilitate, ne imboldesc catre fericirea, stabilitatea si armonia din familie, spre unirea eforturilor noastre intr-un tel comun.