fbpx

Ce trebuie sa stii despre super alimentul numit polen

Ce trebuie sa stii despre super alimentul numit polen

Ce trebuie sa stii despre super alimentul numit polen

Polenul este considerat super alimentul care combate bolile ficatului. Acesta este utilizat de mii de ani pentru efectele sale miraculoase asupra ficatului, sistemului digestiv, prostatei si nu numai.

Polenul este integrat cu usurinta si in dieta veganilor datorita compozitiei sale, care consta in: 

  • 18 vitamine, printre care- provitamina A, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12 si vitaminele C, D, E, F, H, K, PP
  • acidul folic, biotina, lecitina, rutina
  • 25 de minerale, printre care- calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu, cupru, iod, zinc, sulf, siliciu.

Polenul de primavara este aromat, foarte dulce si bogat in proteine, iar cel recoltat din luna iunie-august este mai amar si mai putin bogat in proteine.

Culoarea granulelor de polen difera in fuctie de perioada de recolatare si de florile din care a fost colectat. Acesta poate fi de un singur fel (colectat dintr-un singur tip de floare- culoarea fiind uniforma) sau poliflor (colectat din mai multe tipuri de flori- multicolor).

De ce ar trebui sa introduci in dieta ta polenul?

Deoarece polenul:

  • ofera vitalitate si energie organismului
  • fortifica ficatul
  • reduce nivelul colesterolului
  • imbunatateste memoria
  • are efect afrodisiac
  • poate reduce alergiile cu pana la 40%
  • este usor de digerat
  • imbunatateste digestia
  • este vitaminizant natural
  • reface flora intestinala
  • reduce anemia
  • intareste sistemul imunitar
  • sporeste fertilitatea
  • previne bolile de prostata, etc.

Cum se administreaza polenul?

Este indicat ca inainte si dupa ce ai consumat polen, sa iti hidratezi bine corpul cu un pahar mare de apa calduta, deoarece polenul absoarbe foarte mult lichid.

Pentru a beneficia de toti nutrientii, polenul trebuie lasat peste noapte (la frigider) in apa cu lamaie (150 ml pentru 30 g polen) sau in iaurt sau kefir de casa, pentru a sparge invelisul tare al polenului.

 Doze recomandate:

  • 2-5 g pe zi la copii sub un an
  • 5-10 g pe zi la copii de 1-10 ani
  • 10-30 g pe zi la copii peste 10 ani. 
  • 30 g pe zi la adulti
  • Se pot creste doza pana la 50-100 g pe zi.

Cum se recolteaza polenul?

  1. Albinele incep goana dupa polen in functie de temperatura si de lumina, elemente care conditioneaza timpul de deschiderea a florilor. Florile atrag albinele cu nectar pentru ca acestea sa polenizeze fiecare floare. Cu acest nectar albinuta isi umezeste piciorusele din fata, in timp ce aduna cosulete de polen de pe piciorusele din spate. In medie o albina colecteaza la fiecare zbor 15 mg de polen.
  2. Albinele ce se intorc de la camp, trec printr-un colector de polen instalat la intrarea in stup, unde grauncioarele de polen cad intr-un colector de lemn.
  3. Polenul se recolteaza seara dupa ce albinele si-au incetat zborul.
  4. Dupa ce acesta a fost sortat de corpuri straine, pe coli mari de hartie, se depoziteaza la congelator (in cazul polenului crud). In cazul polenului uscat, depozitarea se face in recipiente inoxidabile sau saci de material, ferit de razele soarelui, dupa ce acesta a fost uscat cu ventilatoare speciale.

Polen crud sau polen uscat?

Polenul crud se depoziteaza la congelator (acesta nu ingheata, ci ramane moale), iar cel uscat se depoziteaza la loc uscat si ferit de umezeala. Deci daca nu ai destul spatiu in congelator si nu iti este la indemana sa depozitezi polenul in acest loc, iti recomandam sa optezi pentru polenul uscat. Daca doresti sa beneficiezi de toate vitaminele si nutrientii polenului, iti recomandam polenul crud.

Fii la curent cu ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook .