Inainte de a incepe sa tinem scorul dintre medicina ayurvedica si cea moderna, mai jos am sa descriu oponentii “jocului”, pentru a intelege mai bine diferentele dintre aceste doua practici.
Medicina Ayurvedica
Ayurveda (=stiinta vietii) este una dintre cel mai vechi tipuri de medicina practicate, datand de peste 5.000 de ani pe teritoriul Indiei. Aceasta este bazata pe un sistem de scrieri antice care sustin sanatatea fizica, mentala si spirituala.
Medicina ayurvedica merge pe principiul holistic, adica se adreseaza bolnavului, nu bolii, ocupandu-se de corp-minte-suflet in conformitate cu legile naturii, pentru ca acestea sa fie in armonie.
Aceasta parctica se bazeaza pe prevenirea bolii printr-o gandire corecta si pozitiva, o alimentatie echilibrata, prin exercitiu fizic regulat, meditatie si o viata ordonata.
Tratamentul medicinei ayurvedice incepe cu descoperirea radacinii bolii, aceasta urmand a fi tratata cu una (sau mai multe) dintre metodele de mai jos.
Radacina bolii poate fii de natura emotionala (o durere a sufletului) sau mentala, aceasta fiind cauzata de stres, dezechilibru sau de traumele din copilarie.
Metode de tratamente ayurvedice:
-
Administrarea de plante medicinale:
Aceasta este principala metoda care sta la baza scrierilor antice, administrandu-se sub mai multe forme:
- suc proaspat si seva
- pulbere uscata
- maceratul la rece sau la cald
- tinctura
- infuzia
-
Masaj Ayurvedic:
Masajul ayurvedic se realizeaza cu uleiuri esentiale, uleiuri presate la rece si comprese din plante, pentru a trata diferite afectiuni.
Acest tip de masaj este utilizat de mii de ani pentru tratarea problemelor de sanatate precum: artrita, spondiloza, lumbago, sciatica, durerile legate de oboseala si stres, circulatie deficitara, ganglioni limfatici, probleme digestive, retentie de apa, etc.
Tipuri de masaje ayurvedice:
- Abhyanga – este masajul personalizat in functie de dosha, cu uleiuri din plante
- Shirodhara- masajul fruntii cu ulei
- Vishesh – masaj muscular adanc
- Udwarthanam – procedeu pentru slabit, ce foloseste pulbere din plante
- Pizzichili – masaj cu uleiuri incalzite executat de 2 terapeuti (la 4 maini)
- ShiroAbhyanga Nasya – masajul gatului, al umerilor si al capului, precum si stimularea limfei la nivelul fetei.
-
Meloterapia:
Meloterapia sau terapia prin muzica foloseste muzica pentru a trata diferite afectiuni precum: starile de anxietate, blocaje psihomotorii, tulburari mentale sau nervoze, deficiente de exprimare verbala, autism, cancer, etc.
Aceasta terapie consta in ascultarea sau producerea de muzica pentru a imbunatatii starea fizica si cea mentala.
-
Cromoterapia:
Cromoterapia sau terapia prin culori este o metoda de vindecare vibrationala prin intermediul culorilor. Aceasta se bazeaza pe interactiunea dintre campul electromagnetic al celulelor umane si undele electromagnetice ale luminii albe si ale rezelor ultraviolete.
-
Cristaloterapia:
Terapia cu cristale echilibreaza fiinta din punct de vedere energetic si elimina diferitele blocaje prin intermediul cristalelor. Acestea se aseaza pe centrele nervoase vitale, pe plexurile din corp, dar si pe unele dintre punctele si meridianele de acupunctura.
-
Rugaciunea si meditatia:
Rugaciunea si meditatia in medicina ayurvedica armonizeaza mintea si sufletu, ne ajuta sa descoperim radacina bolii si sa calmam starile de anxietate, depresie, nervozitate si blocajele energetice.
Medicina Moderna
Medicina moderna denumita si medicina faptica dateaza din secolul al XIX-lea, bazandu-se pe dovezi si cercetare pentru tratarea bolilor.
Aceasta poseda o multitudine de inovatii tehnologice care ne-a adus cu un pas inainte in tratarea sau ameliorarea unor boli foarte grave.
Medicina moderna este foarte utila pentru a afla cu exactitate cauzele fizice ale bolilor si a oferi un diagnostic prin analize de sange sau prin aparatura moderna.
Aparitia acestei aparaturi moderne a reusit sa salveze veti sau sa evite complicatii ale unor boli care in antichitate erau mortale.
Aceasta medicina faptica are ca si principala metoda de tratament medicamentele. Acestea se obtin pornind de la substante chimice sau de la produse de origine vegetala, animala sau umana.
Diferentele dintre medicina ayurveda si medicina moderna
In urmatorul paragraf urmeaza o serie de diferente majore care ar putea schimba scorul dintre cele doua practici:
- Medicina moderna actioneaza atunci cand boala este complet instalata. Ayurvedica pune accentul pe mentinerea sanatati pe o durata cat mai lunga de timp si mai ales pe prevenirea oricarei forme de boala.
- Medicina moderna trateaza de multe ori doar simptomele intr-un timp foarte rapid. Ayurvedicele trateaza bola, nu simptomele, necesitand o administrare mai indelungata, efectul lor vazandu-se in timp.
- Administrate pe o perioada de timp mai indelungata, ayurvedicele nu prezinta efecte secundare si nu afecteaza alte organe precum in cazul medicamentelor de sinteza oferite de medicina moderna.
- Medicina moderna ofera un diagnostic mult mai rapid si mai concret decat cea ayurvedica, folosindu-se de aparatura de ultima generatie, reusind sa previna anumite complicatii.
- Medicina moderna ofera tratament doar pentru o anumita parte a corpului si o anumita afectiune. Medicina ayurvedica trateaza intregul organism facand legatura intre afectiune-celelalte organe-minte-sufletul.
- Medicina ayurvedica foloseste pentru tratament ingrediente din plante naturale, pe cand medicina moderna foloseste o combinatie de ingrediente sintetice si naturale.
Scorul final
Acum ar fi momentul sa desemnam castigatorul acestei competitii, dar arbitrul nostru este unul liber asa ca fiecare decide pentru el.
Asa ca domnule sau doamna arbitru, ce va fi? Medicina ayurvedica sau cea moderna?
Oricare ar fi raspunsul tau esti in castig, deoarece ai luat o decizie in privinta sanatatii tale si a celor dragi tie.
Scopul acestui articol este acela de a va gasi tipul de medicina cu care rezonati asa ca sper ca l-ati gasit.
Fii la curent cu ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook.