O memorie puternica depinde de sanatatea si vitalitatea ta. Fie ca esti student si examenele iti bat la usa, fie ca esti parinte si vrei sa faci fata la toate provocarile vietii, fie ca esti bunic si vrei sa tii pasul cu nepotii, exista destul de multe lucruri pe care le poti face pentru a iti antrena memoria.
Creierul uman este intr-o continua schimbare a structurii sale. Acesta are o capacitate incredibila de a se adapta la noi situatii, chiar si atunci cand spui „nu pot mai mult de atat”.
Neuroplasticitatea:
Cu un stimul corect, creierul poate forma noi conexiuni intre neuroni si astfel se pot schimba cele vechi (util in cazul obiceiurilor proaste sau a traumelor). Aceasta abilitate se numeste neuroplasticitate.
Altfel spus neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a se schimba sub influenta invatarii.
Iata cum poti valorifica capacitatea creierului tau si poti creste capacitatea de invatare si a memoriei in 9 pasi:
1. Antreneaza-ti memoria in fiecare zi!
La fel ca si muschii, memoria trebuie antrenata zilnic pentru ai creste capacitatea. Este important sa iesi din monotonie pentru a permite formarea de noi conexiuni intre neuroni.
Patru elemente cheie pentru un exercitiu bun pentru a-ti simula memoria:
- Invata ceva nou in fiecare zi. Pentru a crea noi legaturi neuronale, trebuie sa iti maresti zona de confort introducand noi activitati in rutina ta.
- Trebuie sa fie o provocare. Cele mai bune activitati de imbunatatire a memoriei sunt cele care necesita atentie si concentrare pe acelasi exercitiu.
- Trebuie sa devina un obicei pe baza caruia sa iti maresti zona ta de confort. Cele mai bune activitati sunt cele care iti permit sa incepi la un nivel usor, pe care il cresti treptat.
- Trebuie sa te rasplatesti! Fie ca inveti pentru examene sau te pregatesti sa tii minte o intreaga lista de cumparaturi, este important sa te rasplatesti pentru munca depusa.
2. Fa sport!
Indiferent ca este sport de echipa, sport individual sau sari coarda in spatele blocului, este important sa ramai activ. Miscarea pune sangele in miscare, ceea ce aduce mai mult oxigen catre creier. Gandurile se limpezesc, fruntea ni se descreteste si mintea si sufleyil se relaxeaza.
3. Odihneste-te!
Un somn odihnitor este extrem de important pentru buna functionare a creierului. In general, un adult are nevoie intre 7,5 si 9 ore de somn. Daca nu dormi cel putin 8 ore pe noapte, organismul nu are timp sa acopere etapele pentru refacerea organismului. Cum ar fi: consolidarea memoriei, regenerarea musculara si eliberarea hormonilor care regleaza dezvoltarea si apetitul alimentar.
Pentru un somn odihnitor si sanatos:
- Mergi la culcare la aproximativ aceasi ora in fiecare seara. Nu mai tarziu de ora 22:00, deoarece in intervalul 22:00-24:00 organismul se regenereaza.
- Evita ecranele si lumina albastra cel putin cu o ora inainte de culcare.
- Redu nivelul de cofeina.
- Bea un ceai calmant inainte de a merge la culcare.
4. Fa-ti timp pentru prieteni!
Oamenii sunt fiinte sociale. Relatiile bune pe care le avem cu prietenii stimuleaza creierul. Prieteniile semnificative si suportul social sunt vitale atat pentru sanatatea emotionala, cat si a creierului.
5. Redu stresul!
Stresul este unul dintre cei mai mari inamici ai creierului. In timp, stresul cronic distruge neuronii (celulele creierului), afecteaza hipocampusul, portiune din creier asociata cu memoria. Exista multe studii care au legat pierderea de memorie cu stresul excesiv.
Cum putem reduce stresul?
- Seteaza asteptari realistice.
- Nu-ti fie frica sa spui „nu”.
- Spune ce ai pe suflet, nu lasa emotiile sa se adune.
- Formeaza-ti un echilibru intre munca si timp liber.
- Concentreaza-te pe un singur lucru odata, nu incerca sa faci multi-tasking.
- Mediteaza. Uneori 5 minute de repaus ne poate schimba ziua. De asemenea prezenta unui stimul olfactiv este de mare ajutor in procesul de relaxare prin aromaterapie: pune cateva picaturi de ulei de lavanda sau uleiul esential preferat in difuzor si lasa-l sa actioneze.
- Consuma adaptogeni naturali si extracte din plante care combat nivelurile ridicate de cortizol (hromonul principal al stresului).
6. Razi!
Rasul este intr-adevar cel mai bun medicament, atat pentru corp, cat si pentru memorie.
7. Mentine o dieta sanatoasa!
O dieta echilibrata inseamna o varietate de fructe, legume, cereale, proteine si grasimi sanatoase.
Omega 3, in special acidul docosahexaenoic (DHA), este un acid gras necesar pentru buna functionare a creierului.
Vitamine antioxidante precum vitaminele A, C, E si seleniu sunt importante pentru reducerea stresului oxidativ la nivelul tuturor celulelor, nu doar a creierului. Aceste substante pot fi gasite in cantitati ridicate in extractele de ginkgo biloba, spirulina si orz verde, in sucurile bio si in uleiurile vegetale precum cel de cocos, masline sau de morcov.
Complexul de vitamine B sunt esentiale pentru buna functionare a intregului organism. Absenta vitaminei B12 duce la cresterea nivelului de homocisteina. Care la randul sau duce la inflamarea vaselor de sange si poate cauza arteroscleroza sau boli ale miocardului (muschiul inimii). Lipsa acestei vitamine poate grabi aparitia simptomelor de dementa. Majoritatea vitaminelor B pot fi gasite in extractele de plante precum Memorex sau Lecitina.
8.Identifica si trateaza problemele de sanatate!
Sanatatea creierului si sanatatea corpului sunt strans legate una de alta. Se crede ca boli precum Alzheimer sau dementa afecteaza creierul in mod permanent. Insa probleme cognitive au fost observate si la persoanele cu boli de inima, diabet sau cu un dezechilibru hormonal. Dar exista speranta si in cazul acestor bolilor degenerative. Ginkgo Biloba este folosita cu succes in incetinirea progresiei bolii Alzheimer, a dementei si in reducerea simptomelor de schizofrenie. In toate cazurile, pacientii au aratat o crestere in procesele cognitive si de memorie dupa un tratament de Ginkgo.
Lecitina si memoria:
Un alt nutrient care are efecte dovedite asupra starii memoriei este lecitina. Aceasta promoveaza complexitatea si activitatea cailor neuronale. La pacientii care sufera de Alzheimer si dementa, aceasta a imbunatatit memoria, capacitatea cognitiva, dar si starea de spirit intr-o anumita masura.
De asemenea depresia este asociata cu pierderea memoriei. Prea mult stat in casa si privarea de contact social poate avea efecte negative asupra organismului nostru. Senzatia de neputinta si lipsa motivatiei de a continua sa faci ceva, duc la un ciclu vicios urmat de letargie. Daca te confrunti cu aceste probleme este indicat sa actionezi si sa ai grija de sanatate ta mentala.
Acestea pot fi combatute pe doua fronturi:
- Conexiuni sociale: petrece timp cu famila si prietenii tai sau petrece jumatate de ora jucandu-te cu pisica sau cainele tau. Fa ceva nou, invata un nou skill. Acest lucru te va tine ocupat.
- Adaptare chimica: balanta chimica a creierului este de obicei afectata in cazuri de depresie si anxietate. Inainte sa recurgem la antidepresive puternice care creeaza dependenta si somnolenta, putem sa ne reglam singuri balanta chimica cu ajutorul adaptogenilor naturali.
Rhodiola:
Este un adaptogen natural care nu creeaza somnolenta sau dependenta. Aceasta a avut efecte semnificative asupra pacientilor cu simptome depresive minore-moderate. Rhodiola nu actioneaza la fel de repede si nu este la fel de puternica ca si antidepresivele prescrise de psihiatrii. Insa nici nu are efectele adverse prezentate de acestea, efectele vazandu-se la cel putin o luna dupa tratament.
Depress Forte:
Un alt adaptogen natural este Depress Forte. Este format din plante special alese pentru a reduce factorii de risc care pot cauza afectiuni ale psihicului. Acesta scade tensiunea arteriala si protejeaza muschiul inimii, factori care au fost asociati cu pierderea functiilor cognitive. Ajuta la inducerea unui somn odihnitor si la mentinerea echilibrului psiho-emotional.
In concluzie sunt numeroase produse si metode pentru ati mentine mintea “brici” si agera. Nu mai ezita si incepe de azi!
Fii la curent cu ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook .